Vă place BRAHMS?

Violoncelistul RĂZVAN SUMA revine pe scenele din 13 oraşe din România, într-un turneu extraordinar alături de pianistul spaniol JOSU OKIÑENA. 8-29 octombrie 2013


În anul 2012, unul dintre cei mai activi muzicieni români, cu un palmares generos de concerte în Europa, Asia şi America – violoncelistul RĂZVAN SUMA – cucerea publicul din 17 oraşe din România prin cele două ediţii ale primul său turneu naţional solo: „Vă place Bach?”. O extraordinară demonstraţie de virtuozitate artistică, evenimentul a însemnat o premieră absolută în domeniul muzicii clasice în România: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach.

„Artistul care prin interpretarea lui dă impresia că totul este o joacă reuşeşte să atragă publicul în ea (…).” – spunea Răzvan Suma într-un interviu acordat revistei „Sunete”, caracterizare care i s-ar putea asocia chiar prezenţei sale pe scena de concert.

Graţie răspunsului pozitiv oferit de peste 9000 de spectatori care au umplut sălile din ţară, în această toamnă, RĂZVAN SUMA revine în faţa melomanilor din România şi lansează spectatorilor săi o nouă provocare: „Vă place BRAHMS?”, eveniment organizat de Asociaţia Culturală „Analia Selis”.
Între 8 şi 29 octombrie, RĂZVAN SUMA va „în-cânta” publicul din 13 oraşe – Iaşi, Suceava, Deva, Timişoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Carei, Bistriţa, Oradea, Piteşti, Braşov, Arcuş şi Bucureşti – propunând de această dată spectatorilor cele două sonate pentru pian şi violoncel compuse de unul dintre „giganţii muzicii clasice”, Johannes Brahms.

Pentru ca povestea turneelor lui Răzvan Suma să fie cu adevărat una interesantă, Sonata nr. 1 în mi minor este puternic influenţată de BACH, tema principală a primei mişcări şi fuga fiind inspirate din lucrarea „Arta fugii”, semnată de înaintaşul lui Brahms.

„Vă place BACH?” mi-a deschis porţi care nu ştiam că există. Experienţele pe care le trăim dincolo de limitele pe care singuri ni le impunem ne lărgesc orizontul. Siguranţa pe care o am acum, când pornesc în turneul „Vă place Brahms?” mă va face să transmit publicului din toată ţara bucuria mea de a cânta.” – mărturiseşte Răzvan Suma înainte de plecarea sa în turneu.

Artistul român porneşte în această călătorie muzicală însoţit de doi foarte buni prieteni: violoncelul său de patrimoniu universal - Maucotel – Fournier, creat la Paris în anul 1849 – şi de pianistul JOSU OKIÑENA, invitatul special al evenimentului, artist spaniol de mare virtuozitate cu o bogată carieră solistică. Cei doi muzicieni cântă împreună de peste opt ani de zile. Povestea întâlnirii dintre cei doi parteneri de scenă se leagă de o întâmplare inedită şi amuzantă, petrecută şi ea pe tărâm spaniol, în anul 2002, când Răzvan Suma a participat la concursul internaţional „Villa de Llanes”, unde trebuia să aleagă, din lista pusă la dispoziţie de organizatori, un pianist corepetitor. A ales şi a fost convins, după sonoritatea numelui, că este vorba despre o artistă… japoneză! Surpriza a fost aşadar mare când cei doi s-au cunoscut şi artistul român a văzut că nu este vorba despre o pianistă, ci despre un pianist şi nu japonez, ci spaniol! Răzvan Suma a câştigat concursul şi de aici s-a născut o foarte frumoasă colaborare: cei doi au cântat împreună în cele mai importante săli de concerte din Spania, România sau Argentina (Auditorio Nacional de Madrid, Kursall - San Sebastian, Teatro Colon - Buenos Aires, Argentina ş.a.).