Răzvan Suma și ansamblul PlaCello
Joi, 4 iulie 2019 la 23:00
Papa la Șoni, Vama Veche

Ansamblul PlaCello: RĂZVAN SUMA ● ȘTEFAN CAZACU ● ELLA BOKOR ● MIRCEA MARIAN

Cu un repertoriu foarte variat și foarte accesibil pentru public, Ansamblul „PlaCello” oferă repertorii violoncelistice în combinații de două până la 6 instrumente, de la repertorii clasice, la muzică de show.

Turneul național
Vă plaCello?
18-26 octombrie 2018
RĂZVAN SUMA și ADRIAN MANTU

Turneul va aduce pe aceeași scenă compoziții originale scrise pentru două violoncele de J. B. Barrière, D. Popper, L. Boccherini şi J. Fr. Dotzauer.

De asemenea, repertoriul va include şi prelucrări româneşti ale unor piese foarte cunoscute de V. Jianu, dar şi o abordare neconvenţională a unor cunoscute hituri pop/rock.


11 octombrie – TIMIȘOARA, Sala Capitol, ora 19:00
18 octombrie: Deva, Sala Pro Arte a Colegiului Național „Decebal” Deva, ora 18:00
19 octombrie: Timișoara, Sala Capitol, ora 19:00
20 octombrie: Cluj-Napoca, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, ora 19:00
21 octombrie: Bistrița, Sinagoga, ora 19:00
22 octombrie: Sibiu, Biblioteca Județeană Astra, ora 19:00
24 octombrie – BUCUREȘTI, Sala Radio, ora 19:00
26 octombrie – PITEȘTI, Sala Filarmonicii, ora 19:00

Dacă în urmă cu un sfert de secol violoncelul era încă în umbră din punct de vedere al cunoașterii la nivel de masă, de atunci este reprezentat în România de grupuri de violonceliști precum Cvartetul CELLISSIMO, cofondat de Răzvan Suma și Adrian Mantu, soliștii „Vă plaCello?”, alături de Marin Cazacu și Alexandra Guțu, Ansamblul VIOLONCELLISSIMO, Ansamblul NAPOCELLI din Cluj, sau proiectul celor 100 De Violoncele, realizat la fiecare 5 ani la Ateneul Român.

Cu un repertoriu menit să incite publicul, o vestimentație impresionantă și o scenografie deosebită, cei doi muzicieni vor fi prezenți pe cele mai importante scene ale țării, fiind acompaniaț̦i de un design de lumini atipic pentru artiștii de muzică clasică, neconvențional, dar adaptat repertoriului de violoncel și menit să atragă și un public tânăr, nefamiliarizat încă cu virtuțile acestui instrument versatil.

O mostră din repertoriul turneului „Vă plaCello?” în acest VIDEO.

ADRIAN MANTU, violoncelist al Cvartetului ConTempo, este recunoscut pentru activitatea artistică impresionantă, atât în calitate de solist, cât și ca membru al cvartetului rezident al Radioteleviziunii Irlandeze, RTÉ, fiind câștigătorul a 16 premii internaționale în concursuri camerale și de violoncel.
A obținut distincția de Doctor Honoris Causa a Universității Naționale Irlandeze pentru activitatea concertistică și didactică, depusă pe durata a 14 ani, de cand s-a stabilit în Irlanda. Adrian susține anual peste 100 de concerte și recitaluri în săli renumite, precum Wigmore Hall din Londra, Filarmonica din Berlin, Carnegie Hall din New York, Gedai Hall din Tokyo, Opera din Tel-Aviv și Ateneul Român.
Când nu concertează, Adrian Mantu susține cursuri internaționale în Irlanda (la Royal Irish Academy of Music din Dublin, unde predă violoncel și muzică de cameră), dar și în România, Italia, Marea Britanie și Japonia. A înregistrat pentru numeroase case de discuri, incluzând Sony și Universal, iar împreună cu colegii lui de cvartet a înregistrat muzica pentru serialul HBO al lui Steven Spielberg și Tom Hanks, „Band of Brothers”.
La concertele sale au asistat personalități marcante ale lumii, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela, Prințul Charles, câștigători ai Premiilor Nobel și staruri de la Hollywood. De anul acesta, Adrian Mantu a devenit Directorul Artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră „George Enescu” din Dublin și colaborator permanent al ICR în Irlanda.

Organizator: Asociația Culturală „Analia Selis”
Proiect cofinanțat de UCIMR (Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România)
Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco, Cai de Vis
Transportator aerian oficial: Air France/KLM
Partener de mobilitate: BMW România
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Orchestrele și Corurile Radio România, RADOR, RFI România, Cariere, Forbes, Capital, Evenimentul zilei, Literomania, Promenada Culturală, Ziarul Metropolis, Life.ro, Media Trust, Garbo.ro, Kudika.ro

Turneul „Vă plaCello?” continuă parteneriatul de susținere a HOSPICE CASA SPERANȚEI, singura fundație care oferă servicii gratuite de îngrijire paliativă bolnavilor incurabili din România. Concertele din cadrul turneului vor contribui la sprijinirea acestei cauze.

Turneul internațional
ARGENTANGO – TRADIȚIONAL
03-27 martie 2018

ANALÍA SELIS – voce
MARIANO CASTRO – pian și aranjamente
RĂZVAN SUMA – violoncel
OMAR MASSA – bandoneon
RAFAEL BUTARU – vioară

După numai un an de zile în care ansamblul a realizat trei turnee naționale, zeci de concerte și două CD-uri înregistrate în concert live, ArgEnTango s-a consolidat ca un ansamblu de tango original, stabilit în România.

În continuarea turneelor naționale „Piazzolla, o poveste autentică” ediția I și II, și proiectul „Tango la Cetate”, ArgEnTango duce mai departe dorința de a promova stilul TANGO, cântat în manieră tradițională, autentică și la cel mai înalt nivel artistic.

03/03 DUMBRĂVENI – Casa de Cultură, ora 19:00
14/03 GERMANIA – Kammermusiktage Barth Festival
16/03 PLOIEȘTI – Sala Filarmonicii Paul Constantinescu, ora 19:00
18/03 SATU MARE – Sala Filarmonicii Dinu Lipatti, ora 19:00
19/03 BAIA MARE – Teatrul Municipal Baia Mare, ora 19:00
20/03 LUGOJ – Teatrul Municipal Lugoj, ora 19:00
21/03 TIMIȘOARA – Sala Capitol, ora 19:00
22/03 ZALĂU – Concert „TenarisSilcotub”
23/03 BISTRIȚA – Sinagogă, ora 19:00
24/03 CLUJ – Auditorium Maximum, ora 19:00
27/03 BUCUREȘTI – Sala Radio, ora 19:00. Invitat special, RADU ALMĂȘAN

Invitați speciali în fiecare concert vor fi dansatori renumiți de tango din toată țara: Laura Iaru și Csongor Kicsi, în Dumbrăveni, Ploiești și București; Ioana Lascu și Horia Calin Pop, la Satu Mare, Zalău, Bistrița și Cluj-Napoca; Oana-Maria Horotan și Adrian Moș, la Baia Mare, Cristina Daju și Alex Apetrei, la Lugoj și Timișoara.

CD-ul "Piazzolla – O poveste autentică", semnat de membrii ArgEnTango, va fi disponibil în foaierele sălilor de concert. După fiecare concert, va avea loc o sesiune de autografe.

ArgEnTango continuă și anul acesta parteneriatul de susținere a HOSPICE Casa Speranței, singura fundație care oferă servicii gratuite de îngrijire paliativă bolnavilor incurabili din România. Concertele din cadrul turneului Tradițional vor contribui la sprijinirea acestei cauze.

PARTENERI MEDIA:

Turneul național
VĂ PLACE BEETHOVEN?
11-30 octombrie 2017

RĂZVAN SUMA – violoncel
DANIEL GOIȚI – pian

11 octombrie – TIMIȘOARA, Sala Capitol, ora 19:00
14 octombrie – SF. GHEORGHE, Centrul de Cultură Arcuș, ora 19:00
15 octombrie – ALBA IULIA, Casa de Cultură, ora 19:00
16 octombrie – DEVA, Sala Pro Arte, ora 19:00
17 octombrie – BISTRIȚA, Sinagoga, ora 19:00
18 octombrie – IAȘI, Aula BCU, ora 19:00
24 octombrie – BUCUREȘTI, Sala Radio, ora 19:00
30 octombrie – PITEȘTI, Sala Filarmonicii, ora 19:00

Program:

SONATA ÎN LA MAJOR – OP. 69 NR. 3
SONATA ÎN DO MAJOR – OP. 102 NR. 1
SONATA ÎN RE MAJOR – OP. 102 NR. 2

22 septembrie 2017

RĂZVAN SUMA - violoncel
BERLINER CAMERATA
Dirijor: LINUS LERNER

Kammermusiksaal der PhilharmonieL
ora locală 20.00

PROGRAM:
Joseph Haydn
Concertul nr. 1 în Do major pentru violoncel si orchestră

John Ireland
Sonata pentru violoncel şi orchestră de coarde

Sir Edward Elgar
Serenada pentru orchestră de coarde în mi minor, op. 20

30 august 2017

CELLO FUNDAMENTO II
OPERA HANOI, ora locală 20.00

CONCERT INTERNAȚIONAL ANUAL
Program de muzică de cameră

Participă 9 artiști din 7 țări: Vietnam, România, Ucraina, Australia, Noua Zeelandă, Germania, Statele Unite ale Americii.

Din România:
RĂZVAN SUMA - violoncel
DANIEL GOIŢI - pian
IULIAN OCHESCU - pian

În program, muzică de Ludwig Van Beethoven, Claude Debussy, Pablo de Sarasate, Dmitri ȘostakoviciTANGO LA CETATE

16 iunie 2017 – HUNEDOARA, Castelul Corvinilor, Sufrageria Bethlen, de la ora 19:00
24 iunie 2017 – ALBA IULIA, concert inclus în Sărbătoarea muzicii, Piaţa Cetăţii, ora 18:00
9 iulie 2017 – BISTRIȚA, Sinagogă, de la ora 19:00
28 iulie 2017 – BIERTAN, Cafeneaua Nouă, de la ora 18:00
29 iulie 2017 – RÂȘNOV, Grădina Cetății, de la ora 20:00, în cadrul FESTIVALULUI DE FILM ȘI ISTORII

ArgEnTango:

ANALIA SELIS (voce)
MARIANO CASTRO (pian)
OMAR MASSA (bandoneon)
RĂZVAN SUMA (violoncel)
RAFAEL BUTARU (vioară)

Ideea acestui nou proiect al ansamblului ArgEnTango s-a născut anul trecut în timpul turneului national Piazzolla, o poveste autentică, pe de o parte dintr-o dorinţă a ansamblului de a continua drumul împreună, iar pe de altă parte din dorinţa de a aduce tangoul în locuri neobişnuite şi, de ce nu, de a promova cetăţile fortificate din România, un tezaur cultural şi turistic prea puţin cunoscut.

„Ca ansamblu ne dorim foarte mult să continuăm drumul, era necesar pentru acest proiect un alt tip de tango, mai tradiţional, poate chiar mai comercial. Asta nu înseamnă că nu vom continua cu Piazzolla, grupul ArgEnTango pornind de la muzica lui Piazzolla, dar ne dorim să ajungem în locuri tot mai diferite şi să prezentăm Tango în toată splendoarea sa”, declara Analia Selis înaintea noii călătorii muzicale prin cetăţile României.

În repertoriul proiectului TANGO LA CETATE se găsesc tangouri extrem de cunoscute, precum «Por una cabeza» melodie devenită celebră în toată lumea datorită filmului «Parfum de femeie», dar şi câteva tangouri româneşti. „Pe scenă vom aduce şi povestea acestor tangouri româneşti, povestim despre contextul şi motivul pentru care au fost scrise, dezvăluim adevărul despre «Zaraza», care de fapt nu este tango românesc, ci argentinian, şi îl prezentăm atât în spaniolă, cât şi în română, în aranjamentele lui Mariano Castro”, mărturisea tot Analia Selis.

Concertele au în centru aceeaşi puternică tripletă argentiniană, formată din Analia Selis (voce), Mariano Castro (pian) şi Omar Massa (bandoneon), cărora li se alătură doi muzicieni români de imensă valoare, Răzvan Suma (violoncel) şi Rafael Butaru (vioară). În primăvara anului 2016, ArgEnTango s-a lansat ca un proiect unic în România şi a umplut sălile în toate concertele prezentate până la acest moment. Cvintetul româno-argentinian are acum în spate experienţa a zeci de concerte împreună, aşadar noile recitaluri din proiectul TANGO LA CETATE se anunţă deja a fi evenimente de mare succes.

Un eveniment susţinut de Radio România.
Proiect cofinanţat de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.
Organizator: Asociaţia Culturală Analia Selis.
Partener oficial: BMW.
Transportator aerian oficial: Air France – KLM.
Sponsori: Sensiblu, Vestra, Elsaco, Pensiunea Cai de Vis.

Parteneri culturali: Centrul Cultural Media al Radio România, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, Filarmonica Transilvania din Cluj -Napoca, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploieşti, Filarmonica Banatul din Timişoara, Muzeul Peleş din Sinaia, Filarmonica Moldova din Iaşi.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Muzical, Radio România Regional, Media Trust, România Liberă, România TV, şi TVR 3, Observator Cultural, Hotnews, Bussines Review, agentiadecarte.ro, Avantaje, Cariere, 9 A.M., Kudika, Garbo, Urbo.ro.

13 – 17 mai 2017

Turneul național
SEARĂ BRITANICĂ

RĂZVAN SUMA – violoncel
REBECA OMORDIA – pian

PROGRAM:
Frederick Delius: Romance
J. Ireland: Sonata pentru violoncel şi pian în sol minor
Moderato e sostenuto
Poco largamente
Con moto e marcato
Ian Venables: Elegy pentru violoncel și pian, op. 2
Robert Matthew Walker: Fast Music, op. 158
William Lloyd Webber: Nocturne
S. Coleridge-Taylor: Variaţiuni în si minor
Edward Elgar: Salut d’amour, op. 12
Frank Bridge: Scherzetto

ITINERARIUL TURNEULUI:
● 13 mai 2017, ora 19 – Deva, Sala ProArte a Colegiului Naţional „Decebal”
● 14 mai 2017, ora 19 – Bistrița, Sinagoga
● 15 mai 2017, ora 19 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultură Arcuş
● 17 mai 2017, ora 19 – București, Sala Radio

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Acest turneu a fost precedat de șapte concerte în Marea Britanie, susținute în luna martie, organizat de Institutul Cultural Român din Londra, în parteneriat cu John Ireland Trust şi Fourchiefs Productions. Artiștii au intrat în contact cu publicul nu numai prin limbajul muzicii, ci și printr-un dialog direct la Hertford College, Oxford University (8 martie), Institutul Cultural Român din Londra (9 martie), Birmingham and Midland Institute (10 martie), continuând la Blackheath Halls (13 martie), Cheltenham (14 martie), pentru a se reîntâlni cu exigentul public londonez în săli precum St James’s Piccadilly (17 martie) și binecunoscuta St Martin-in-the-Fields (20 martie), adevărat templu al muzicii de cameră.

Artiștii dedică seria acestor concerte unei cauze caritabile. De 25 de ani, Hospice Casa Speranței există în România pentru a oferi sprijin gratuit copiilor și adulților cu boli incurabile. Pentru că știm cât de mare este nevoia de servicii de îngrijire paliativă, ne alaturăm demersurilor Hospice și îi îndemnăm pe spectatorii și prietenii noștri să se implice alături de noi, prin donații, redirecționarea a 2% din impozitul pe venit sau orice altă formă de susținere a acestei cauze (www.hospice.ro).

7 – 18 noiembrie 2016
RĂZVAN SUMA – violoncel
HORIA MIHAIL – pian

ITINERARIUL TURNEULUI:

● DEVA – 7 noiembrie, Teatrul de Artă, ora 19.00
● ALBA IULIA – 8 noiembrie, Casa de Cultură, ora 19.00
● CRAIOVA – 9 noiembrie, Filarmonica Oltenia, ora 19.00
● TIMIȘOARA – 11 noiembrie, Sala Capitol, ora 19.00
● IAȘI – 13 noiembrie, Aula BCU, ora 19.00
● BUCUREȘTI – 16 noiembrie, Sala Radio, ora 19.00
● PITEȘTI – 18 noiembrie, Centrul Multifuncțional, Calea București nr. 2 – Filarmonica Pitești, ora 19.00


PROGRAM:
F. Schubert: Sonata Arppeggione
R. Schumann: Trei piese Adagio şi Allegro
R. Schumann: Fantasiestücke, op. 73
R. Schumann: Cinci piese în stil popular

Luni, 26.09.2016, ora 19.00

SALA RADIO

ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO Dirijor: CRISTIAN MĂCELARU
Solist: RĂZVAN SUMA – violoncel

PROGRAM:

Joseph Haydn: Concertul nr. 1 în Do major pentru Violoncel și Orchestră, Hob. VIIb:1

Carl Orff: Carmina Burana

Corul ACADEMIC RADIO
Dirijor: CIPRIAN ȚUȚU

CORUL DE COPII RADIO
Dirijor: VOICU POPESCU

Concert susținut în cadrul FESTIVALULUI ORCHESTRELOR RADIO

Festivalul MURTEN CLASSICS
14 august – 4 septembrie 2016

25, 26 august 2016, ora 20.00
Castelul Murten, Elvația
ORCHESTRA SIMFONICĂ DIN BERNA
Dirijor: MARIO VENZAGO
Soliști: RĂZVAN SUMA – violoncel
KAMILLA SCHATZ - vioară

PROGRAM
Johannes Brahms: Dublul concert în Si minor pentru vioară, violoncel și orchestră, op. 102
Felix Draeseke: Poemul simfonic Der Thuner See
Richard Wagner: Preludiu și Moartea Isoldei

15 aprilie - 09 mai 2016

Turneu ArgEnTango
PIAZZOLLA, O POVESTE AUTENTICĂ

Voce: ANALIA SELIS
Violoncel: RĂZVAN SUMA
Pian: MARIANO CASTRO
Bandoneon: OMAR MASSA
Vioară: RAFAEL BUTARU

ITINERARIUL TURNEULUI:

16 aprilie – Târgu Mureș, Palatul Culturii, ora 19.00
17 aprilie – Deva, Palatul Magna Curia, ora 19.00
18 aprilie – Sfântu Gheorghe, Casa Bastion, ora 19.00
22 aprilie – Timișoara, Sala Capitol, ora 19.00
30 aprilie – Sinaia, Palatul Peleș, ora 12.00
3 mai – Pitești, Casa Studenților, ora 19.00
4 mai – București, Sala Radio, ora 19.00
6 mai – Brașov, Sala Patria, ora 19.00
7 mai – București, Teatrelli, ora 19.00
8 mai – Dumbrăveni, Casa de Cultură, ora 19.00
9 mai – Bistrița, Sinagoga, ora 19.00

DESPRE TURNEU

Vineri, 26 februarie 2016, ora 19.00

SALA RADIO

ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO Dirijor: NICOLAE MOLDOVEANU
Solist: RĂZVAN SUMA – violoncel

PROGRAM:
R. Schumann: Manfred – uvertura, op. 115
Concertul în la minor pentru violoncel, op. 129
P. I. Ceaikovski: Simfonia Manfred, op. 58

Deva – 7 februarie 2016, ora 18.00, Palatul Magna Curia
Timișoara – 9 februarie, ora 19, Sala Capitol
Sfântu Gheorghe – 11 februarie, ora 18, Casa Bastion

SEARĂ SPANIOLĂ

RĂZVAN SUMA – violoncel
JOSU OKIÑENA – pian

PROGRAM:
Gaspar Cassado
• Sonata en estilo español antiguo
• Requiebros

Antonio Donostia
• Improvisación

Félix Lavilla
• Cuatro canciones vascas

Antón Larrauri
• Soiñua

Joaquín Nin
• Suite Española

Manuel de Falla
• Suites sobre canciones españolas
• Danza del Molinero

Joi, 17 decembrie 2015, ora 19.00

FILARMONICA BRAȘOV

Dirijor: CRISTIAN OROȘANU
Solist: RĂZVAN SUMA – violoncel

PROGRAM:
Gabriel Fauré – Elegie, op. 24
Robert Schumann – Concertul pentru violoncel în La minor,
op. 129
Johannes Brahms – Simfonia a IV-a în Mi minor, op. 98

04 decembrie 2015, ora 20.30
Beirut, Catedrala St. Joseph des Pères Jésuites, Monot - Achrafieh

Concert dedicat
ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI

ORCHESTRA FILARMONICĂ A LIBANULUI
Dirijor: LUBNAN BAALBAKI
Violoncel: RĂZVAN SUMA

În program:
Robert Schumann – Concertul pentru violoncel în La minor, op. 129
George Enescu – Rapsodia română nr. 2 în Re major, op. 11
Serghei Prokofiev – Simfonia nr. 1 în Re major, op. 25
George Enescu – Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11

27 noiembrie 2015, Sala Radio, ora 19.00

Concert dedicat
ZILEI NAȚIONALE A ROMÂNIEI

ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO
Dirijor: NICOLAE MOLDOVEANU

Soliști:
RAFAEL BUTARU – vioară

RĂZVAN SUMA – violoncel
REBECA OMORDIA – pian

În program:
Modest Musorgski – Tablouri dintr-o expoziţie
Carl Maria von Weber – Uvertura operei „Freischütz”
Paul Constantinescu – Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră

17 noiembrie 2015, Sala Radio, ora 19.00

RECITAL
GABRIEL CROITORU – vioară

RĂZVAN SUMA – violoncel
HORIA MIHAIL – pian

În program:
Joseph Haydn – Trio în sol major pentru pian, vioară şi violoncel
Ludwig van Beethoven – Trio nr. 4 în si bemol major pentru pian, vioară şi violoncel
Antonin Dvořák – Trio nr. 4 în mi minor pentru pian, vioară şi violoncel – Dumky

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe httpwww.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

octombrie 2015

Înregistrare pentru ORIZONT, noul film al lui Marian Crișan

Ultima oră: Filmul a fost selectat în competiția principală a Festivalului TALINN BLACK NIGHTS, 13-29 noiembrie 20015.

„Muzica filmului este una orchestrală, într-un ton destul de insinuant,” spune compozitorul Cristian Lolea.

La înregistrare au aprticipat muzicienii:
Raluca Stratulat și Carol Mai-Antal (viori și viole)
Diana Moș și Nicolae Tărăcilă (viori)
Răzvan Suma (violoncel)
Radu Sinaci (violoncel)
„Toți, excepționali!” precizează compozitorul.
Înregistrarea a fost realizată la Midi Sound Studio, cu Andrei Kerestely (inginer de sunet).

„ORIZONT descrie drama unei familii care începe o viaţă nouă preluând în administrare o cabană undeva în inima Munţilor Apuseni. Familia se instalează la cabană, dar în scurt timp se trezeşte în mijlocul conflictului dintre oamenii legii şi mafia tăierilor ilegale de lemn”, descrie Marian Crişan subiectul filmului, pentru cinemagia.ro.
Filmul se află în faza de post-producție și urmează să fie lansat la începutul anului 2016.

Regizorul Marian Crișan a obținut, în anul 2008, premiul Palme d‛Or pentru scurtmetrajul MEGATRON. În anul 2011, filmul său de lung metraj, MORGEN, a fost distins cu patru premii la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

2 octombrie 2015, Sala Radio, ora 19.00

RECITAL BLUE NOISE
Invitat special: RĂZVAN SUMA – violoncel

BLUE NOISE – formaţie ai cărei membri, într-o formulă puţin diferită, au făcut parte până în 2015 din Jazzappella – este trupa a capella pe care aţi apreciat-o în martie 2015 cu piesa Love Won‘t Run Away în finala naţională Eurovision. Ceea ce îi defineşte pe cei de la BLUE NOISE este sonoritatea inedită: melodiile lor sunt interpretate exclusiv vocal, fără acompaniament orchestral. Cei 6 membri ai trupei BLUE NOISE, care se autodefinesc generic drept „laboratorul de voci”, sunt:
Veronica Prodan
Elena Morosanu
Ana-Cristina Leonte
Mihail Grigore
Bogdan Tudor
Denis Bolborea

27 septembrie 2015, Sala Ignacio Cervantes, Havana
ora locală 18.00

RĂZVAN SUMA – violoncel
JOSU OKIÑENA – pian

JOHANNES BRAHMS
Sonata nr. 2 în Fa major,
op. 99

FÉLIX LAVILLA
Patru cântece basce
Ay, Isabel, Isabel
Anderegeya
Loa loa
Aldepeko
Aranjamente de Josu Okiñena

MANUEL DE FALLA
Cântece populare spaniole
El paño moruno
Asturiana
Polo
Nana
Canción
Jota
Aranjamente de Maurice Maréchal

CONSTANTIN DUMITRESCU
Dans țărănesc

24 septembrie 2015, Teatro Colón Buenos Aires, ora locală 17.00

RĂZVAN SUMA – violoncel
JOSU OKIÑENA – pian

JOHANNES BRAHMS
Sonata în Fa major,
op. 99

FÉLIX LAVILLA
Patru cântece basce
Ay, Isabel, Isabel
Anderegeya
Loa loa
Aldepeko

MANUEL DE FALLA
Cântece populare spaniole
El paño moruno
Asturiana
Polo
Nana
Canción
Jota

CONSTANTIN DUMITRESCU
Dans țărănesc

31 august 2015, Muzeul de Artă Craiova, ora 18.00

DUO
RĂZVAN SUMA – violoncel
REBECA ORMORDIA – pian

John Ireland – Sonata în Sol minorpentru violoncel și pian
Gabriel Fauré – Elegie, op. 24
Bohuslav Martinů – Variațiuni pe o temă de Rossini H 290
Robert Schumann – Adagio și Allegro în la bemol Op. 70
Johannes Brahms – Sonata Nr. 1 în Mi minor pentru violoncel și pian, op. 38

Recital susținut în cadrul
SALOANELOR MUZEULUI DE ARTĂ CRAIOVA
29 august – 6 septembrie 2015

21 august 2015, St Jame’s Church, Piccadilly, Londra, ora 13.30

LUNCHTIME DUO RECITAL

RĂZVAN SUMA – violoncel
REBECA ORMORDIA – pian

John Ireland – Sonata în Sol minor pentru violoncel și pian
Antonín Dvořák – Rondo în Sol minor Op. 94
Robert Schumann – Adagio și Allegro în la bemol Op. 70
Bohuslav Martinů – Variațiuni pe o temă de Rossini H 290
John Ireland – Sea Fever, aranjament de Julian Lloyd Weber

Eveniment susținut de John Ireland Caritable Institut în parteneriat cu Institutul Cultural Român

REBECA OMORDIA

S-a născut la Craiova, având mama româncă iar tatăl, nigerian. A absolvit Liceul de Arte "Marin Sorescu". După studii de specialitate la Craiova (prof. Lucia Cristea, Sanda Niță, Mariana Ilie), București (Prof. Univ. Dr. Dana Borșan), Birmingham și Londra (prof. Mikhail Kazakevich), pianista Rebeca Omordia face o frumoasă carieră internațională punctată cu semnificative reușite în competiții de renume dintre care: 2005 – Semifinalistă la Concursul Internațional "George Enescu", București; 2009 – Premiul "Renna Kellaway Piano Recital", Birmingham, Anglia și Premiul I la Concursul "Delius", Birmingham, Anglia; 2010 – Premiul III la Concursul Internațional "Béla Bartók", Szeged, Ungaria.

A participat la cursuri de măiestrie susținute de Gabriel Amiras (Trossingen, Germania), Mikhael Kahazevici (Trinity College, Londra), Dominique Merlet (Villcroze, Franța), Gerlinde Otto(Weimar, Germania), Peter Donohoe (Anglia).

Rebeca este o promotoare activă a muzicii clasice nigeriene. În 2013, a interpretat piese ale unor compozitori nigerieni în cadrul Festivalului de Muzică Africană și Afro-americană, St. Louis, SUA precum și la Londra, cu ocazia celei de a 50-a aniversări a Organizației Unității Africane.

I’ve been working with the brilliant young pianist, Rebeca Omordia. She is half Romanian, half Nigerian – and it’s a powerful combination! ... Rebeca’s technique knows no bounds but, more importantly, she plays with a depth of insight and understanding which is all too rare today.
Julian Lloyd Webber

29 iunie 2015, Sala Radio, ora 18.00

Violoncelistul RĂZVAN SUMA și ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO dirijată de GABRIEL BEBEȘELEA,
în stagiunea estivală

Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA
Solist: RĂZVAN SUMA - violoncel
G. Gershwin: Uvertura cubană
Fr. Gulda: Concertul pentru violoncel şi orchestră de suflători
F. Mendelssohn: Visul unei nopţi de vară
«Uvertura cubană» a compozitorului american George Gershwin, iniţial intitulată «Rumba», i-a fost inspirată compozitorului de o vacanţă la Havana.
În interpretarea solistică a violoncelistul RĂZVAN SUMA, veţi asculta în programul serii o lucrare inedită, rar ascultată pe scenele din România: «Concertul pentru violoncel şi orchestră de suflători» semnat de Friedrich Gulda (1930 – 2000), pianist şi compozitor austriac apreciat atât pentru muzica simfonică pe care a compus-o, cât şi pentru creaţiile sale de jazz.
Veţi asculta şi «Visul unei nopţi de vară», partitura lui Mendelssohn inspirată de piesa de teatru a lui Shakespeare şi care cuprinde celebrul «Marş nupţial».

19 iunie 2015, Sala Radio, ora 19.00

Violoncelistul RĂZVAN SUMA și ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO dirijată de VLADIMIR LUNGU,
în concertul de închedere a stagiunii

Dirijor: VLADIMIR LUNGU
Solist: RĂZVAN SUMA - violoncel
W.A. Mozart: Uvertura operei „Răpirea din serai”
J. Haydn: Concertul pentru violoncel şi orchestră în re major
P.I. Ceaikovski: Simfonia a V-a în mi minor, op.64

Concertul de închidere a stagiunii pentru Orchestra Naţională Radio prilejuieşte reîntâlnirea publicului cu RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti români, cunoscut publicului din întreaga ţară graţie turneelor naţionale „Vă place Bach ?”, „Vă place Brahms?” şi „Vă place tango?”.
De această dată, îl veţi aprecia într-unul dintre concertele semnate de HAYDN. Veţi mai asculta, de asemenea, una dintre frumoasele partituri mozartiene – Uvertura operei „Răpirea din serai” şi Simfonia a V-a, creaţie a lui Ceaikovski. Evenimentul se desfăşoară sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu, care este din 2007 dirijor al Operei de Stat din Mersin (Turcia) şi din 2009, director muzical al aceleiaşi instituţii.

23 mai – 11 iunie 2015

VĂ PLACE TANGO? (II)

Violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLÁN (chitară), în turneu extraordinar în 9 oraşe din România.

După succesul înregistrat de turneul naţional VĂ PLACE TANGO?, prezentat în toamna anului 2014 de RĂZVAN SUMA în 12 oraşe din România (peste 7000 de spectatori), artistul revine la început de vară cu cea de-a II-a ediţie a turneului. Alături de violoncelistul român se vor afla din nou cei doi invitaţi argentinieni: ANALIA SELIS - voce şi JULIO SANTILLAN - chitară. Aflat într-o dublă ipostază – de chitarist şi compozitor de piese de tango – Julio Santillan semnează aranjamentul muzical pentru violoncel, chitară şi voce pentru majoritatea pieselor.

Conceptul turneului s-a extins, o serie de tangouri româneşti fiind adăugate repertoriului argentinian. Scenografia concertelor va fi îmbogăţită prin noi elemente de decor şi recuzită, care să creeze o atmosferă şi mai specială, caracteristică fie mahalalelor din Buenos Aires, fie localurilor bucureştene interbelice.

ITINERARIUL TURNEULUI: 23 mai – Dumbrăveni • 24 mai – Mediaș • 30 mai – Sinaia • 31 mai – Mogoșoaia • 1 iunie – Deva • 2 iunie – Reșița • 4 iunie – Focșani • 6 iunie – Galați • 10 iunie – București, Sala Radio • 11 iunie – București, Teatrelli.

JULIO SANTILLÁN:

„Am cunoscut-o pe Analía la Conservatorul din Tucumán, orașul nostru natal aflat în nordul Argentinei, la 1200 km de Buenos Aires. Ea studia Chopin la pian; eu, teorie muzicală și chitară. Am fost impresionat de muzicalitatea ei. De atunci, am avut norocul să pot colabora în multe dintre proiectele ei. Analía este o profesionistă desăvârșită, mă surprinde mereu. Tangoul este foarte greu de cântat. Nu este vorba doar despre redarea corectă a notelor și despre frazare; trebuie să intri în poezia lui, să înțelegi peisajul și cultura din care vine. Analía face asta minunat!”

„Pe Răzvan l-am întâlnit la Boston în 2002, dar, în ciuda bunei noastre relații personale, n-am cântat cu el decât ani mai târziu, când am prezentat „Un instante” (omagiu lui Jorge Luis Borges) la Festivalul „George Enescu”. Cu acest prilej am scris aranjamente speciale pentru el. Rezultatul mi-a depășit așteptările; Răzvan este maestru la instrumentul său și înțelege profund muzica. Mă simt foarte confortabil cântând alături de el, ne înțelegem la perfecție. De fiecare dată când am șansa de a lucra cu Răzvan învăț ceva nou.”

„Limba română sună foarte asemănător cu spaniola. Când merg pe străzile din București, dacă închid ochii, pot să-mi închipui că sunt în Buenos Aires. Asta face să mă simt în largul meu în fața publicului românesc, mă simt ca casă.
Pe de altă parte, simt că publicul de aici este sofisticat, cult, exigent, sincer și nu se mulțumește cu orice. În România există tradiție în muzica clasică, dar publicul este, de asemenea, deschis la folclorul de calitate, așa cum este, de exemplu, tangoul.”

28 septembrie - 24 octombrie 2014

VĂ PLACE TANGO?

Violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară), în turneu extraordinar în 12 oraşe din România.

TANGO-ul, genul muzical - dedicat dansului - cu cea mai spectaculoasă poveste, doi invitaţi speciali originari chiar din ţara tango-ului şi a compozitorilor săi – Argentina, un repertoriu semnat de cei mai mari compozitori de gen, 13 concerte în 12 oraşe din România, acestea sunt elementele care compun turneul naţional „VĂ PLACE TANGO?”, prezentat de violoncelistul RĂZVAN SUMA, între 28 septembrie - 24 octombrie 2014. Evenimentul este o frumoasă continuare a tradiţiei instaurate de artistul român, de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

„Din păcate acest an a fost plin de evenimente neplăcute – războaie, ameninţări, pandemii etc. Sper ca publicul care vine la concertele noastre să plece convins că ceea ce primeşte prin muzică este oferit cu multă sinceritate, din tot sufletul. Chiar şi numai o temă muzicală rămasă în mintea unui spectator, fredonată în drum spre casă, ne împlineşte obiectivul.” – mărturiseşte Răzvan Suma.

Alături de violoncelistul român se vor afla doi invitaţi argentinieni care construiesc alături de Răzvan Suna povestea specială a turneului: ANALIA SELIS - voce (recent revenită pe scenă după experienţa de maternitate), care va fi prima oară într-un turneu partenera de scenă a partenerului său de viaţă (Răzvan Suma) şi JULIO SANTILLAN - chitară, care soseşte din Argentina pentru a cânta tango publicului din România. Aflat într-o dublă ipostază în acest turneu – de chitarist şi compozitor de piese de tango – Julio Santillan semnează aranjamentul muzical pentru violoncel, chitară şi voce pentru majoritatea pieselor din repertoriu.

Evenimentul este unul unic în peisajul cultural românesc:
va fi prima oară când un turneu de amploare va fi dedicat în exclusivitate tango-ului interpretat în mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri în Argentina, ţara unde, la graniţa cu Uruguay-ul, s-a născut undeva la sfârşitul sec. XIX, acest tip de muzică şi dans. Tango-ul a cucerit în sec. XX întreaga lume scriindu-şi un destin surprinzător, de la dans rău famat din mahalele din Buenos Aires, la cel mai apreciat dans de societate.

Analia Selis, care va cânta prima oară în cariera sa un întreg concert de tango, declară despre pregătirea turneului:
„De anul trecut când Răzvan mi-a propus să facem acest turneu am început să studiez tot ce este legat de tango: tehnica şi modul de a cânta tango, am citit despre istoria genului şi am parcurs poveşti despre fiecare melodie pe care o vom cânta. În acest turneu vrem să cântăm tango într-un mod tradiţional, aşa cum se cânta pe vremuri. Desigur că noi am pregătit aranjamente pentru violoncel, chitară şi voce, dar acestea au fost gândite de Julio Santillan aşa încât să respecte modul de interpretare tradiţional.”

În programul turneului veţi asculta piese de tango, milonga şi vals, semnate de cei mai mari compozitori de gen, de la celebrul argentinian Astor Piazzolla la Carlos Gardel şi Sebastian Piana sau creaţii semnate chiar de Julio Santillan, unul dintre cei doi invitaţi speciali ai turneului.

Între 28 septembrie - 24 octombrie 2014, iubitorii de muzică din 12 oraşe din România vor „fredona” tango: Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj Napoca, Timişoara, Baia Mare, Târgu Mureş, Arcuş, Sibiu, Piteşti şi Bucureşti. Va fi prima ediţie în care la Bucureşti vor avea loc două concerte – Sala Radio (22 octombrie) şi Teatrelli (24 octombrie), iar dechiderea turneului va avea loc într-unul dintre cele mai elegante mall-uri din centrul şi estul Europei: Palas Mall Iaşi. Două evenimente de tip flashmob vor surprinde apoi publicul în Iulius Mall-urile din Cluj Napoca şi Timişoara, oferind o „mostră” de tango în fuga cotidiană din spaţiile comerciale.

8 aprilie 2013

Violoncelistul RĂZVAN SUMA invitat de VIŢA DE VIE
în concertul de lansare a albumului ACUSTIC

Exerciţiu de imaginaţie: violoncelistul RĂZVAN SUMA, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români care a străbătut anul trecut oraşele României întrebându-vă dacă... „Vă place BACH?” cântând împreună cu trupa rock VIŢA DE VIE, aplaudată de 16 ani în concertele incendiare din întreaga ţară. Nu, nu este o glumă de 1 aprilie... Şi pentru că cele mai frumoase şi mai speciale lucruri sunt cele care ne împing imaginaţia dincolo de limite, răspunsul este: DA!

Luni, 8 aprilie (20.00) la Teatrul Naţional Bucureşti, într-un concert extraordinar celebra trupă rock VIŢA DE VIE îşi va lansa noul album „ACUSTIC”, invitat special al evenimentului fiind şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

Despre această inedită experienţă, Răzvan Suma mărturiseşte:
„Dacă este ceva ce marchează drumul meu prin muzică aceasta este dorinţa permanentă de deschidere, de experienţe noi. Colaborarea cu Viţa de Vie este o bucurie şi o ocazie de a mărturisi publicului că nu cred că există genuri muzicale care trebuie ţinute în nişte sertare bine definite; cred că stilurile şi instrumentele de orice fel pot face un superb „mariaj” în slujba muzicii de calitate dacă povestea pe care o spunem prin note e sinceră şi emoţionează.”

„Prin interpretarea lui Răzvan piesa noastră Lăsat pustiu a căpătat exact valenţele pe care ni le doream, întregul nostru album fiind o revenire la instrumente naturale şi la emoţie pură” a povestit Adrian Despot, solistul trupei, despre colaborarea sa cu Răzvan Suma.

ACUSTIC – albumul cu numărul opt din cariera trupei rock VIŢA DE VIE va propune fanilor o experienţă suprinzătoare: o reinventare a sonorităţii cu care s-a obişnuit publicul, cele mai apreciate piese ale repertoriului creat în 16 ani reorchestrate într-un stil ce merge uneori până la clasic, jazz sau bossanova, alături de creaţii complet noi. O evadare din cotidian, o pauză departe de zgomot şi viteză, în mijlocul lumii noastre prinse într-un ritm frenetic, aşa îşi caracterizează Adrian Despot noul album. În mijlocul unui cotidian hipertehnologizat, ACUSTIC este întoarcerea la elemente naturale, de la instrumentele folosite până la fotografiile albumului realizate cu un aparat analogic şi design-ul de disc de vinil asociat CD-ului.

1 martie 2013

RĂZVAN SUMA VĂ INVITĂ LA O SEARĂ DE MUZICĂ SPANIOLĂ!

O frumoasă călătorie imaginară în ţinuturile pline de farmec ale Spaniei, printre ritmuri de castaniete, evantaie şi volane colorate vă propune RĂZVAN SUMA printr-o incursiune fascinantă în lumea muzicii spaniole, în cadrul concertului său extraordinar „SEARĂ SPANIOLĂ cu RĂZVAN SUMA”.

Vineri, 22 martie (19.00), pe scena Sălii Radio, Răzvan Suma va interpreta alături de prietenul său, pianistul spaniol JOSU OKIÑENA, artist de mare virtuozitate cu o carieră solistică bogată, piese deosebite care poartă semnătura unor mari compozitori spanioli ai epocii moderne: G. Cassado, J. Nin, A. Donostia, A. Larrauri, L. Ondarra, M. De Falla.

Povestea întâlnirii dintre Răzvan Suma şi pianistul Josu Okiñena se leagă de o întâmplare inedită şi amuzantă, petrecută şi ea pe tărâm spaniol, în anul 2002, când artistul român a participat la concursul internaţional „Villa de Llanes”, unde şi-a ales din lista pusă la dispoziţie de organizatori un pianist corepetitor care după sonoritatea numelui i s-a părut a fi... japonez! După obţinerea celei mai mari distincţii acordate, Răzvan Suma a legat o frumoasă prietenie cu pianistul spaniol, concretizată prin mai multe concerte de mare succes, în cele mai importante săli de profil din Spania.


10 februarie 2013

ÎN FEBRUARIE, DOUĂ CONCERTE EXTRAORDINARE LA SALA RADIO!

Cei care nu au avut ocazia să îl asculte pe tânărul violoncelist Răzvan Suma sau cei care abia aşteaptă să îl regăsească pe scenă, au două şanse în februarie, la Sala Radio!

Vineri, 15 februarie 2013 (19.00), la Sala Radio, Răzvan Suma va interpreta, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului israelian Noam Zur - care şi-a desăvârşit formarea cu nimeni altul decât Zubin Mehta - Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră, partitură semnată de Schumann. Despre acest concert, unul dintre cei mai mari violoncelişti ai tuturor timpurilor, Pablo Casals spunea ca "este una dintre cele mai sublime opere care se pot auzi astăzi".

Miercuri, 27 februarie 2013, ora 19.00, Răzvan Suma vă invită din nou la un concert extraordinar: un adevărat „maraton” Bach, sub bagheta carismaticului dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio, Tiberiu Soare. Dacă în 2012 Răzvan Suma a prezentat publicului din 17 oraşe din România cele două ediţii ale turneului său naţional solo „Vă place BACH?”, de această dată, alături de Orchestra de Cameră Radio, veţi asculta o altă „bijuterie” muzicală semnată de marele BACH: Concertul în do minor pentru violoncel şi orchestră.